Chlapi v kuchyni - 9.A

Chlapi v kuchyni - 9.A

Publikováno: 28.1.2020

pracovní činnosti, vaření, kuchyně světa, recepty pro všechny

Chlapi v kuchyni

 

V rámci pracovních činností užíváme kuchyňku naší školy. V tomto pololetí jsme procestovali kuchyně světa, navštívili jednotlivé kontinenty, vždy jsme vybrali jeden typický pokrm a ten jsme společnými silami vytvořili. Z Evropy nás oslovila italská pizza (ta se nám podařila), z Asie jsme vybrali kuřecí nudličky se zeleninou a jako přílohu jsme měli rýži a rýžové nudle.( Pravda, ne vše se vždy povede:-) Z americké kuchyně jsme si připravili hovězí burgery a tortillu s hovězím masem a zeleninovou směsí.

Po více či méně úspěšných pokrmech jsme tentokrát zavítali do oblasti severní Afriky. Výběr padl na pokrm s názvem Shakshuka (někdy též nazýváno africké lečo), které jsme doplnili o kuřecí maso. Vařili jsme ve dvou skupinkách, a přestože jsme se k tomuto pokrmu stavěli původně trochu skepticky, povedl se nám asi nejlépe.Také jsme si na něm na závěr velice pochutnali. Pokud byste to také chtěli zkusit, přikládáme recept.

 

Shakshuka

Co potřebujete: ( cca 4 porce)

  • 4 vejce
  • 1 kuřecí prso
  • 4 zralá rajčata (popř. rajský protlak)
  • půl červené papriky
  • půl zelené papriky
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • kajenský pepř
  • sladká paprika
  • kmín
  • sůl
  • bylinky na posypání (petržel nebo koriandr)
  • podle potřeby také citrónovou šťávu a cukr

Jak na to:

  1. Nejprve si nakrájejte veškerou zeleninu – cibuli nadrobno, papriku a rajčata na drobné kostky. Česnek nasekejte nebo propasírujte. Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky.
  2. Rozpalte si pánev s vyšším okrajem a na olivovém oleji osmahněte cibuli. Poté přidejte na drobné kostičky nakrájenou červenou i zelenou papriku  a kuřecí maso a opékejte, dokud paprika a kuřecí maso nezměknou.
  3. Přidejte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět. Nyní přidejte také kajenský pepř (cca půl lžičky), papriku a kmín, několikrát promíchejte a pak přidejte nasekaná rajčata. Pokud jsou rajčata spíš tvrdší, přidejte také cca 2 lžíce pasírovaných rajčat.
  4. Stáhněte oheň na mírný plamen a nechte směs alespoň 20 minut pomalu dusit za občasného promíchání.
  5. Směs poté ochutnejte a podle vlastních preferencí dosolte a dochuťte. Pokud jsou rajčata málo výrazná, je možné přidat trošku cukru a citrónové šťávy. Směs by měla být cítit především rajčaty, být příjemně ostrá a vonět česnekem a kořením.
  6. Jakmile máte směs dochucenou, vytvořte ve směsi 4 důlky, do kterých opatrně rozklepnete vajíčka. Nechte směs cca 10 minut vařit. Bílky by se měly během této doby propéct, zatímco žloutek zůstane jasně žlutý a tekutý.
  7. Před servírováním posypte bylinkami – většinou se používá čerstvá petržel nebo koriandr.
  8. Servírujte přímo na pánvi, odkud si každý velkou lžící nabere vajíčko i se směsí. Servírujte s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do omáčky.

 

                                                     Příště nás čeká Austrálie.

Zdraví kuchtíci z 9.A